Romani in Canada - forumul romanilor canadieni
Jerk(pastrama) si fructe uscate. - Printable Version

+- Romani in Canada - forumul romanilor canadieni (http://www.romaniincanada.org/forum)
+-- Forum: Culinare (/forum-3.html)
+--- Forum: Retete diverse si sfaturi pentru gospodine (/forum-60.html)
+--- Thread: Jerk(pastrama) si fructe uscate. (/thread-14787.html)


Jerk(pastrama) si fructe uscate. - GIGIbulan - 02-04-2014 11:55 PM

In comert puteti gasi un aparat denumit "dehydrator" care arata cam asa:
This image cannot be seen by guests. Please Login or Register to see it

Cu el puteti usca diferite alimente.
In principiu, Deshidratatorul are o sursa de caldura controlata (o rezistenta la baza) si mai multe "farfurii" cu gauri multiple, pe care se pun alimentele pentru uscare si care permit circulatia aerului.
Unele deshidratatoare permit reglarea temperaturii, altele nu.
In lipsa unui deshidratator puteti folosi si cuptorul din dotare ( de preferat cu convectie, pe care il reglati la temperaturi intre 40 si 60 de grade celsius. Temperatura variaza in functie de ce uscati.
Timpii de uscare sunt intre 8 si 16 ore.
Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock them

Pastrama de vita:

Materiale necesare:
- 3kg carne de vita cat mai macra.
- 500 ml vin alb dry
- 50 ml otet bun (de mere, de vin, sau balsamic)
- o lingurita sare
- 50 ml sos de soia
- o lingurita mustar
- o capatana de usturoi
- 3 linguri de ierburi aromatice uscate si macinate (busuioc, maghiran, cimbru, marar, patrunje, etc) sau "italian seasoning"
- o lingurita piper macinat
- alte mirodenii dupa gust
- Tabasco sau alte sosuri picante dupa gust

Se face un amestec cat mai omogen cu vinul, otetul, mirodeniile si usturoiul pisat.
Se taie carnea cu un cutit bine ascutit in felii de 1-5mm grosine care se scufunda in amestecul de vin cu mirodenii. Carnea trebuie sa fie total acoperita de zeama.Vasul cu zeama si cu carnea se acopera si se lasa carnea la fezandat intre 24 si 48 de ore, in frigider.
Dupa trecerea timpului de fezandare, carnea se scoate din vas si se aseaza pe platourile deshidratatorului.
Temperatura de lucru trebuie setata in jurul a 60 de grade.
La fiecare ora farfuriile se schimba intre ele, astfel incat farfuria de sus trece prima jos.
Carnea e uscata atunci cand nu mai este moale la pipait.
Dupa uscare, carnea se lasa la racit, dupa care se pune intr-un recipient si se pastreaza in mediu uscat si racoros.


RE: Jerk(pastrama) si fructe uscate. - GIGIbulan - 03-04-2014 12:37 AM

Pentru a taia carnea mai usor puteti sa o tineti cateva ore la congelator


RE: Jerk(pastrama) si fructe uscate. - Markham - 03-04-2014 06:45 AM

Eventual mergeti direct la GigiBulan unde carnea e deja pregatita si damigeana sta la piciorul patului.


RE: Jerk(pastrama) si fructe uscate. - GIGIbulan - 04-04-2014 11:45 AM

Mai aduc ceva specificari:
Se poate folosi si vin rosu, dar carnea iese foarte inchisa la culoare catre negru. Daca nu aveti probleme cu asta, folositi cu incredere.

La bacanii (grocery stores) se poate gasi vin de gatit. E tot vin, dar are o cantitate de sare adaugata. Din cauza asta, reduceti sarea la jumatate.

Deasemenea se poate adauga si dulce pentru cei ce vor. Dulcele poate fi zahar, melasa, miere sau sirop de artar. Nu exagerati.

Faceti la inceput cantitati mai mici si apoi, dupa degustarile de rigoare va stabiliti propria reteta care va convine ca si gust.
Cu cat tineti carnea mai mult la macerat cu atat isi trage mai multe arome. Dar nu o tineti mai mult de 48 de ore.

Retete de jerk se gasesc din belsug pe internet. Fiecare are aroma si specificul ei. Reteta de mai sus e mai aproape de specificul fripturilor din Ro cu care suntem noi obisnuiti. Dar singura regula de baza este experimentarea. Incercati mai multe tipuri de carne si mai multe tipuri de mirodenii, si dupa ce ati gasit formula ideala folositi-o in continuare si spuneti-ne si noua cum faceti.


RE: Jerk(pastrama) si fructe uscate. - GIGIbulan - 07-12-2015 11:39 PM

Zilele trecute am incercat ceva nou pentru mine: sucul de ananas. il puteti gasi la cutii metalice sau la sticla. cautati din acela fara adaos de zahar si, de preferat, nu din concentrat.

Am pus intai feliile de carne in suc de ananascat sa le acopere. adica am pus un pahar de suc intr-un bol si apoi am adaugat carnea straturi asigurandu-ma ca fiecare felie e unsa cu suc pe ambele parti. am lasat carnea asa la macerat cateva ore (5) apoi am scurs jumate din suc si restul l-am amestecat cu reteta de mai sus (vin, otet, mustar, mirodenii, etc) si am lasat carnea la macerat pana a doua zi.
pastrama a capatat o textura si aroma deosebita.

Spor la experimentari.


RE: Jerk(pastrama) si fructe uscate. - Crina - 09-12-2015 04:03 PM

Un coleg de-al meu are masina d'asta. Preferatul meu e pepenele! Recomand!


RE: Jerk(pastrama) si fructe uscate. - jionut - 10-12-2015 01:14 AM

Pepenele uscat? Vrem detalii...


RE: Jerk(pastrama) si fructe uscate. - Crina - 10-12-2015 10:16 AM

(10-12-2015 01:14 AM)jionut Wrote: Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock themPepenele uscat? Vrem detalii...


Pai..ce feld e detalii? This image cannot be seen by guests. Please Login or Register to see it) Mi-a adus diferite fructe si legume si printre ele era pepene. N-am crezut ca se poate usca pepenele . Never say never This image cannot be seen by guests. Please Login or Register to see it