Placinte cu branza (merdenele)
Pentru placinte, cautati "Philo dough" (foi de placinta).
Pentru compozitie se poate folosi branza, dovleac, mere sau alte fructe cu textura mai puternica si nu cu foarte multa zeama.
Pentru placinta cu branza, la un pachet de foi, eu am folosit doua pachete de branza Ricota. Vedeti ca Ricota se gaseste si la cutii de plastic, si la punga vidata (parca ambalaj criovac ii spune). Eu o prefer pe cea la punga vidata (produsa de Silani) pentru ca are structura mai mare. Cea la cutie de plastic (tub) e mai cremoasa.
Pachetele de foi au intre 18 si 24 de foi, in functie de producator, asa ca e bine sa le numarati inainte ca sa stiti cum sa portionati compozitia.
Cele doua pachete de Ricotta, le amestec cu 6 oua, cam 8 linguri de zahar (zaharul il puneti in functie de cat de dulce vreti sa fie placinta intre 6 si 10 linguri), eventual si doi pumni de stafide si ceva arome. Eu am gasit la polonezi arome bune la sticlute.
Un alt tip de compozitie pe care l-am mai facut a fost prin adaugarea la cele doua pachete de Ricotta a patru legaturi de ceapa verde tocata marunt, impreuna cu o legatura de marar tocat marunt si el si ceva sare dupa gust.
Pentru placinta de dovleac cautati dovleacul de tip "SQUASH". Puteti adauga in compozitie si cartofi dulci (YAMS). Dovleacul (cam 1 kg) se rade si se amesteca cu zahar (6-10 linguri) si cu praf de scortisoara. Se poate si precali in tigaie, sau se poate pune ca atare.
Se pot incerca multe alte tipuri de compozitii in functie de imaginatia fiecaruia (amestecuri de carne, de ciuperci etc)
Pentru umplerea cu compozitie, puneti la indemana un pahar cu ulei si o pensula (cu par sau de silicon). Foile fiind dreptunghiulare, ungeti cu pensula suprafata cu ulei, nu prea mult sa nu iasa uleioase, dar suprafata sa iasa cat mai uniform unsa. Impartiti imaginar suprafata in trei fasii egale paralele cu latura lunga a foii de placinta. Suprapuneti una din fasiile laterale peste fasia centrala. Puneti doua linguri de compozitie in unul din capete si suprapuneti si cealalta fasie laterala peste cea centrala si implicit peste compozitie. Capatul cu compozitia il impaturiti in forma patrata peste lungimea fasiei triple de foaie, daca vreti placintele patrate, sau le impaturiti pe diagonala patratului in triunghi daca vreti sa faceti trigoane (adica privind la fasia cu compozitie si considerand ca are compozitia in partea de sus, imaginati-va in partea de sus, un patrat de latura cat latimea fasiei, si suprapuneti foaia dupa diagonala patratului, apoi dupa latura de jos, apoi dupa diagonala, si tot asa pana se termina fasia de foaie de placinta). Daca va place placinta rotunda (rulou), atunci nu mai impaturiti foaia ca mai sus, ci doar intindeti compozitia uniform pe foaie, si roluiti foaia cu compozitia. Varianta trigoanelor sau patratelor are avantajul ca nu mai trebuie taiate si sunt gata portionate, plus ca nu exista sansa compozitiei sa "scape" din interior.
Placinta impaturita pe aseaza intr-o tava (mai buna e de sticla pentru ca nu se arde asa de usor la fund) unsa cu ulei si dupa ce s-a acoperit toata suprafata tavii se ung toate cu ulei deasupra. Aveti grija cu uleiul sa nu scapati prea mult, pentru ca ies prea uleioase. Se baga la cuptor la 180 grade (cuptorul incins la 250 in prealabil) si se coc cam 30-40 minute, pana incep sa se rumeneasca. Dupa ce s-au rumenit se scot si se servesc. Daca va place ca foaia sa fie crocanta le puneti pe o farfurie (platou) descoperite, daca vreti ca foaia sa fie mai moale, le puneti ontr-un castronel si le acoperiti cu un capac cat mai etans, pentru ca ele sa se abureasca.
Si in continuare o reteta rapida de cornulete:
Se cumpara de la groceries, de la sectorul de patiserie congelata, aluat de foietaj (butter puff pastry).
de la Dominion, Fresh barn sau alte magazine care au marfa vrac (bulk) se cumpara fructe confiate. Eu am avut rezultate bune cu ananas, curmale, caise si papaia. Puteti incerca si alte fructe.
Se intinde foaia de foietaj si se taie triunghiuri (dreptunghice) de latura 8 - 10 cm. Se pun bucatile de fructe confiate taiate la dimensiuni corespunzatoare. Se roluiesc precum cornuletele si se aseaza rasfirat in tava (preferabil de sticla). Rasfirat, pentru ca aluatul de foietaj se umfla.
Se dau la cuptor la 180-200 grade pana se rumenesc (cam 30-40 minute)
Se tin copii departe pana ce se racesc ca alminteri se frig la limba. Se dosesc (ascund) cateva pentru mai tarziu sau pentru cei care nu au venit inca acasa, pentru ca e pericol de teminare iminenta. NU sunt ca cele care le facea bunica cu aluat fraged, dar sunt suficient de bune.
Tot pentru iesirea rapida din impas, in cazul unor vizite inopinate, puteti cumpara si pastra in congelator, SAUSAGE ROLLS de la President Choice (eu am gasit la No Frills) care sunt 60 bucati de compozitie de carne tocata, roluita in aluat de foietaj, puse in trei pungi si toate ambalate intr-o cutie de carton cu fundal albastru. Sunt destul de bune (poate au ceva cam multe chimicale, dar cat de sanatoase sunt nu pot garanta) si merg cu bere, vin sau alta udatura de zici ca nu e adevarat. Musafirii sigur le vor aprecia si puteti sa va "laudati" cat v-ati chinuit sa le faceti.
|