843 Facerea casului proaspat



User(s) Viewing This Thread: 1 Guest(s)

Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 2 Votes - 2 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Facerea casului proaspat
Author Message
GIGIbulan Offline
Super Member
********

Posts: 3,079
Joined: May 2008
Reputation: 31
MyMood: Suspicious

 
Thanks Received: 2076 in 913 posts
Thanks Given: 274
 
Post: #1
Facerea casului proaspat
Ingredientul minune, de baza este cheagul (rennet) care se gaseste in unele magazine alimentare la raionul de produse pentru prepararea prajiturilor.
Cheagul pe care l-am gasit eu este acesta:
Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock them si in prospect scrie ca o tableta poate inchega un galon de lapte.
Aici il puteti comanada in Canada: Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock them

Odata obtinut cheagul, va mai trebuie urmatoarele:
- oala mare de cel putin 5 litri
- cheese cloth, etamine - fr., tifon. Se poate folosi si o panza alba de bumbac, cu tesatura mai deasa
- o sita mai mare
- o greutate sau o presa pentru stors zerul
- lapte
- eventual un iaurt normal, fara fructe. Ideal ar fi cel de la Astro, Balkan stile sau un Kefir.

Laptele se incalzeste putin (35 de grade Celsius) apoi se adauga in el o pastila (eu am pus trei pentru inchegare mai rapida) dizolvata intr-un pahar de apa calda. Inainte de a pune pastila de cheag se poate adauga 3-4 linguri de iaurt pentru un gust mai bun al casului. Puteti face experimente si vedea cum iese mai bine si mai gustos. Iaurtul adaugat se lasa sa reactioneze cam 2-3 ore dupa care se adauga pastila de rennet.
Se lasa laptele sa se inchege cam 5-6 ore, dupa care se incalzeste usor (pana pe la 40-50grede celsius) pentru a separa zerul de cas. In timpul incalzirii se poate amesteca usor in oala.
Sita mare, se tapeteaza cu tifonul pus in trei sau patru straturi (sau cu panza alba) si peste acesta se toarna incet laptele inchegat. Se inclina sita pe toate partile pentru a lasa zerul sa iasa din cas.
se prinde tifonul de margini si se face ca un sac si se lasa la scurs. Ideal ar fi sa il legati strans la gura si sa il presati intre 2 funduri de bucatarie cu o greutate deasupra sau la o presa.
Eu am folosit o cutie ZIPLOCK in care am dat mai multe gauri pe toata suprafata ei, am rasturnat casul din tifon si apoil-am presat cu o greutate pusa pe o bucata de plastic taiata cat gura cutiei.
Dintr-o punga de 4 litri de lapte se obtine cam 500-700g de cas proaspat.

Daca dupa inchegare incalziti laptele pana la fierbere usoara si il fierbeti la foc mic cam 1 ora, obtineti ceva mai mult cas, dar va capata si gust de urda, ceva cam ca branza Ricotta.

Puteti face incercari sa vedeti cum iese cel mai bine, si apoi folositi numai acea reteta. Deasemenea laptele se poate fierbe inainte, dar cu grija sa nu il "afumati". Pentru inchegare este nevoie de mai multe tablete de cheag decat in mod normal, pentru ca, de obicei, laptele mai are si alte adausuri (Vit A si D) care franeaza procesul de inchegare.
09-05-2008 12:17 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Facerea borsului GIGIbulan 10 5,732 28-02-2011 05:36 PM
Last Post: radacina

Forum Jump: