1521521541541881891891971979819811721817218172191722017220172221722217893178971789717947113836113852113852113853113871113874113875113880 Retete cozonaci



User(s) Viewing This Thread: 1 Guest(s)

Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 4 Votes - 3 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Retete cozonaci
Author Message
thor Offline
Master of the Hammer
*******
Administrators

Posts: 2,457
Joined: Mar 2008
Reputation: 9
MyMood: None

 
Thanks Received: 161 in 114 posts
Thanks Given: 235
 
Post: #1
Retete cozonaci
Pentru ca in curand vine Pastele, am deschis threadul asta pentru retete de dulciuri specifice acestei sarbatori. Promit ca imi pun si eu reteta favorita de cozonac (insa in clipa de fata incerc sa integrez in forum google maps, sper sa termin pana luni si o sa vin cu reteta) si de pasca. Va rog daca aveti una preferata sau daca aveti trick-uri cum se pot face cozonacii mai buni si mai pufosi sa le postati aici.
05-04-2008 11:22 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
thor Offline
Master of the Hammer
*******
Administrators

Posts: 2,457
Joined: Mar 2008
Reputation: 9
MyMood: None

 
Thanks Received: 161 in 114 posts
Thanks Given: 235
 
Post: #2
RE: Retete cozonaci
Vad ca nu se inghesuie nimeni. Deci:
Cozonac Moldovinesc a la Bakau
Asta e o reteta care am incercat-o doar de doua ori, prima data nu a iesit de nici o culoare a doua oara cei 4 cozonaci facuti s-au terminat in cateva ore.

In primul rand aveti nevoie de un mediu propice cozonacului, asa ca dati drumu la caldura cat mai tare si asteptati pana va simti in casa ca in sauna. Cautati sa nu existe nici o sursa de curent (se poate face ca in experimentul de clasa a IV-a cu lumanarea - atnci cand flacara sta drept inseamna ca ati eliminat curentul din jur This image cannot be seen by guests. Please Login or Register to see it ) daca nu ii spuneti lui curentaul ca: This image cannot be seen by guests. Please Login or Register to see it si sa se opreasca pentru cateva ore.
Ce mai aveti nevoie (pentru 4 cozonaci medii):
1 kg de faina
12 oua
220g de unt
320 ml de lapte
50g de drojdie
300g zahar
zahar vanilat
nuca, cacao, esenta rom (merge si ala adus din Cuba asta iarna), stafide, etc dupa gust si dorinte
In priml rand trebuie sa pregatiti maia-ua:
Luati un castronas, in care puneti 100ml lapte caldut, drojdia proaspata, o lingura de zahar si o lingura de faina, amestecati asta pana se face o pasta. O acoperiti ori cu un servet ori cu nu paper towel si o lasati la cald sa creasca vreo 20 de minute.
In timpul asta va pregatiti aluatul:
Intr-un lignean (vas mare, etc) puneti faina, laptele caldut in care a fost pus zahar vanilat, untul topit (caldut), galbenusurile batute cu jumatate din cantitatea de zahar si sare, romul, restul de zahar, se amesteca si se toarna maiaua.
In clipa asta incepe MUNCA, tot amestecul asta trebuie: framantat, batut omorat si orice alte torturi la care va puteti gandi) pentru a ajunge sa faca basici. Totul dureaza intre 45 de minute si o ora si un sfert in functie de metodele coercitive la care v-ati gandit.
Din cand in cand va puteti unge mainile cu ulei insa atentie pre mult ulei omoara aluatul, si nu doriti asta. Daca aluatu e prea tare atunci mai adaugati 2-3 albusuri; in mod noral acesta trebuie sa fie moale si totusi consistent In clipa cand aluatul nu se mai lipeste pe maini si cand incepe sa aiba basicute mai marisiare puteti spune ca l-ati torturat indeajuns.
In clipa aceea, luati vasul cu aluatul si il puneti la caldurica, acoperit cu un servet sau paper towels. Il lasati asa pana creste de cel putin doua -trei ori in volum (daca in 2-3ore nu a crescut inseamna ca ori ati pus prea mult ulei la framantat ori curentii de aer din casa v-au pacalit si s-au jucat cu aluatul si ei).
Umplutura:
Ei aici e aici, in cazul meu cand nimeresc aluatul nu nimeresc umplutura, iar cand nimeresc umplutura, curentii de aer imi joaca feste.
Pentru ea aveti nevoie de:
miezul de nuca uscat si macinat
Zahar
cacao
rom etc
un pic de lapte.
Se pune laptele la fiert si se adauga zaharul in el pana acesta din urma se dizolva, se adauga cacaua nuca si zaharul vanilat si se amesteca. Se lasa pana nuca se umfla si umplutura devine consitenta, se poate adauga unul doua albuste batute bine pentru a mari consistenta amestecului.
Intre timp daca aluatul a crescut indeajus se taie in 4 bucati si se intinde pe masa cu un "sucitor" pana se face ca o foaie mai groasa. Peste aceasta foaie se pune umplutura dupa gust, se face rulou si se pune in tava unsa cu unt. Se pun tavile la loc cald si se lasa aluatul sa mai creasca. Cand e cam de inaltimea tavii se ung cu galbenus batut cu un pic de ulei, se presara cu zahar si se pun la cuptor. Cuptorul trebuie incalzit la o temperatura potrivita pe la 170-180C. Dupa 15 minute se poate da temperatura mai sus pe la 200-210C. Se tin la cuptor aproximativ 45-60 de minute pana trec de testul cu paiul (se ia un pai mai lung si se infinge in cozonac, daca atunci cand il scoateti nu este umed, puteti scoate cozonacii de la cuptor, daca e umed, mai trebuiesc lasati.

Pofta buna!
05-04-2008 12:02 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Iona
Unregistered

 
MyMood: None


Thanks Received: 0 in 148 posts
Thanks Given:
 
Post: #3
RE: Retete cozonaci
Chiar crezi ca trebuiesc 12 oua la 1 kg de cozonac?
Nu prea cred !
Iona Wrote:Chiar crezi ca trebuiesc 12 oua la 1 kg de cozonac?
Nu prea cred !

UITA-TI O RETETA ADEVARATA DE COZONACI TRADITIONALI ROMANESTI
....



Cozonac Trandafir
2008-03-28

....

Categorie: Cozonaci
Specific: romanesc
Timp preparare: laborios
Nr. portii: 12
Calorii: 500 cal.
Evenimente: Paste, Craciun
Status: testat


Daca vreti sa dati dovada de rafinament culinar preparati pentru Paste acest cozonac Trandafir special. Sigur chiar daca toata lumea va fi terminata dupa masa de Paste, sigur veti avea succes maxim cu acest cozonac Trandafir. Pufos, apetisant si aromitor din acest cozonac Trandafir toata lumea va vrea sa guste.


Ingrediente

1/2 kg faina
5 oua
350 g zahar
40 g drojdie de bere
1 pahar lapte
1 lingura rom 1 varf de cutit sare
vanilie
coaja de lamaie
200 g nuci
1 pachet unt



Mod de preparare
Se dizolva drojdia in lapte, se amesteca cu faina si zaharul si se lasa sa creasca o ora;

Cand aluatul este crescut, se adauga ouale unul cate unul, sarea, romul, vanilia si coaja de lamiie. Se amesteca totul si se framanta 10-15 minute, apoi se lasa din nou sa creasca 1/2 ore;

Pe planseta cu faina se intinde o foaie din aluat de 1,5 cm, care se unge cu untul frecat spuma. Peste stratul de unt, se presara pe toata foaia, nucile trecute prin masina de tocat sau pisate marunt. Se infasoara foaia, formand un sul, care se taie in 8-10 bucati;

Fiecare bucata se strange la unul din capete si se aseaza una langa alta, cu partea stransa in jos, intr-o forma rotunda de tort, unsa cu unt si tapetata cu faina. Se mai lasa sa creasca 1/2 ora, apoi se introduce in tava in cuptor, unde se tine 30-40 minute la foc potrivit;

Se obtine o prajitura aspectoasa, ca un buchet de boboci de trandafiri. La cateva minute dupa ce s-a copt, se scoate din forma, cu grija, pentru ca "trandafirii" sa ramina uniti, si se aseaza pe platou.


P.S Persoana care a postat reteta anterioara , sigur nu a facut in viata ei cozonaci
(This post was last modified: 10-04-2008 02:22 PM by thor.)
10-04-2008 01:57 PM
Quote this message in a reply
thor Offline
Master of the Hammer
*******
Administrators

Posts: 2,457
Joined: Mar 2008
Reputation: 9
MyMood: None

 
Thanks Received: 161 in 114 posts
Thanks Given: 235
 
Post: #4
RE: Retete cozonaci
Iona Wrote:P.S Persoana care a postat reteta anterioara , sigur nu a facut in viata ei cozonaci
Buna Iona,
Daca te uitai la numele retetei vedeai ca sunt "cozonaci moldovenesti" si iti garantez ca iti trebuiesc 12 oua la kg de faina si nu de cozonac. Ies mai galbeni mai mari si in primul rand mai pufosi. Daca nu ma crezi pe nimeni da o cautare dupa cele doua cuvinte pe Google si ai sa vezi.

Acum sa trecem la ultima parte.
De facut am facut cozonaci (nu ma dau in vant dupa asta ca e prea mult de munca), si dupa cum scrie la reguli, pe care te-as ruga sa le citesti, atacurile - chiar nevinovate - la alta persoana NU sunt acceptate. Insa poti sa faci asta (adica sa ataci alte persoane) pe sectiunea "tacla" acolo nu e nici o problema.
Toate retetele care sunt puse de mine sunt facute de cel putin cateva ori, si in general sunt retete care au fost apreciate de mai multe persoane. Nu am sa pun nici o reteta care nu mi-a placut sau pe care nu am facut-o.

Si in ultimul rand, forumul are, sa-i spunem masura de siguranta pentru a elimina postarile duble si pentru a elimina SPAM-ul, asta ajutatand la mentinerea bazei de date in limite rezonabile. De asta cele doua posturi ale tale au aparut ca unul singur.
Sper sa nu te superi insa o sa il editez ca sa elimin dublura, si daca poti pe viitor sa nu postezi de doua ori una dupa alta sau sa nu dai dublu click ti-as fi foarte recunoscator.
Multumesc pentru reteta de Cozonaci Trandafiri.
Thor
10-04-2008 02:19 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
comisaru Offline
Stairways to Heaven
*********

Posts: 5,300
Joined: Mar 2008
Reputation: 16
MyMood: Vilified

 
Thanks Received: 622 in 470 posts
Thanks Given: 262
 
Post: #5
RE: Retete cozonaci
DA , reteta adevarata de cozonac are nevoie de multe oua (si multa munca ).Regretatul R.Anton Roman culesese ceva retete din Moldova pentru cozonac .Si in toate numarul oalelor este impresionanat .Dar nici cozonac ca acolo nici ca am mai mancat...
Pot trimite cui doreste cartea in format electronic .




thor Wrote:
Iona Wrote:P.S Persoana care a postat reteta anterioara , sigur nu a facut in viata ei cozonaci
Buna Iona,
Daca te uitai la numele retetei vedeai ca sunt "cozonaci moldovenesti" si iti garantez ca iti trebuiesc 12 oua la kg de faina si nu de cozonac. Ies mai galbeni mai mari si in primul rand mai pufosi. Daca nu ma crezi pe nimeni da o cautare dupa cele doua cuvinte pe Google si ai sa vezi.

Acum sa trecem la ultima parte.
De facut am facut cozonaci (nu ma dau in vant dupa asta ca e prea mult de munca), si dupa cum scrie la reguli, pe care te-as ruga sa le citesti, atacurile - chiar nevinovate - la alta persoana NU sunt acceptate. Insa poti sa faci asta (adica sa ataci alte persoane) pe sectiunea "tacla" acolo nu e nici o problema.
Toate retetele care sunt puse de mine sunt facute de cel putin cateva ori, si in general sunt retete care au fost apreciate de mai multe persoane. Nu am sa pun nici o reteta care nu mi-a placut sau pe care nu am facut-o.

Si in ultimul rand, forumul are, sa-i spunem masura de siguranta pentru a elimina postarile duble si pentru a elimina SPAM-ul, asta ajutatand la mentinerea bazei de date in limite rezonabile. De asta cele doua posturi ale tale au aparut ca unul singur.
Sper sa nu te superi insa o sa il editez ca sa elimin dublura, si daca poti pe viitor sa nu postezi de doua ori una dupa alta sau sa nu dai dublu click ti-as fi foarte recunoscator.
Multumesc pentru reteta de Cozonaci Trandafiri.
Thor
10-04-2008 09:15 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Crina Offline
Always smiling!
*********

Posts: 7,018
Joined: May 2008
Reputation: 29
MyMood: Relaxed

 
Thanks Received: 1375 in 745 posts
Thanks Given: 1315
 
Post: #6
RE: Retete cozonaci
Cu masina de facut paine a incercat cineva sa faca faimosii cozonaci? Eu am incercat ,la vreo 2 luni dupa ce cumparasem masina de facut paine...a explodat(cozonacu) This image cannot be seen by guests. Please Login or Register to see it ...n/am mai incercat de atunci This image cannot be seen by guests. Please Login or Register to see it
15-05-2008 12:28 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
comisaru Offline
Stairways to Heaven
*********

Posts: 5,300
Joined: Mar 2008
Reputation: 16
MyMood: Vilified

 
Thanks Received: 622 in 470 posts
Thanks Given: 262
 
Post: #7
RE: Retete cozonaci
Am dat gata cozonaci azi .E prima oara cand ii incerc aici in cuptor .
Am folosit 300-325 grade temperatura la inceput si mai la sfarsit 350.
ce a fost surprinzator este ca s-au copt uniform .Nu a fost nevoie sa intorc tavile .
This image cannot be seen by guests. Please Login or Register to see itLinks in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock them
Am folosit reteta de aici :
Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock them
Probabil ca s-ar mai fi cerut un pic de faina mai multa decat in reteta .Dar nu m-am inteles cu fiica-mea .De afpt ea a facut cozonacii !Asa ca am lasat-o sa vada cum e .
Cazonaci e prima oara cand face ea si tinea musai sa faca ca in reteta.
23-12-2008 11:46 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
another Offline
You should see a shrink
**********

Posts: 8,328
Joined: Nov 2008
Reputation: 16
MyMood: None

 
Thanks Received: 727 in 554 posts
Thanks Given: 129
 
Post: #8
RE: Retete cozonaci
(23-12-2008 11:46 PM)comisaru Wrote: Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock themAm dat gata cozonaci azi .E prima oara cand ii incerc aici in cuptor .
Am folosit 300-325 grade temperatura la inceput si mai la sfarsit 350.
ce a fost surprinzator este ca s-au copt uniform .Nu a fost nevoie sa intorc tavile .
This image cannot be seen by guests. Please Login or Register to see itLinks in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock them
Am folosit reteta de aici :
Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock them
Probabil ca s-ar mai fi cerut un pic de faina mai multa decat in reteta .Dar nu m-am inteles cu fiica-mea .De afpt ea a facut cozonacii !Asa ca am lasat-o sa vada cum e .
Cazonaci e prima oara cand face ea si tinea musai sa faca ca in reteta.

foarte bine ca maine , poimaine se marita si nu stia sa faca cozonaci.
Sarmale stie sa faca ?
23-12-2008 11:57 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
thor Offline
Master of the Hammer
*******
Administrators

Posts: 2,457
Joined: Mar 2008
Reputation: 9
MyMood: None

 
Thanks Received: 161 in 114 posts
Thanks Given: 235
 
Post: #9
RE: Retete cozonaci
(23-12-2008 11:46 PM)comisaru Wrote: Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock themAm dat gata cozonaci azi .E prima oara cand ii incerc aici in cuptor .
Am folosit 300-325 grade temperatura la inceput si mai la sfarsit 350.
ce a fost surprinzator este ca s-au copt uniform .Nu a fost nevoie sa intorc tavile .
This image cannot be seen by guests. Please Login or Register to see itLinks in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock them
Am folosit reteta de aici :
hxxp://sarbatori.gustos.ro/articole/sarbatori-ro/secretele-cozonacului-de-craciun.html
Probabil ca s-ar mai fi cerut un pic de faina mai multa decat in reteta .Dar nu m-am inteles cu fiica-mea .De afpt ea a facut cozonacii !Asa ca am lasat-o sa vada cum e .
Cazonaci e prima oara cand face ea si tinea musai sa faca ca in reteta.
Ce ma distreaza la link-ul pus de tine e ca poza e de la un cozonac trandafir, iar reteta e redusa pentru niste cozonaci moldovinesti adevarati. Oricum e un amestec de retete (se vede si din ingrediente si ce spune la amestec si din timpii de preparere). Si frumos ar fi sot o poza ca a ta si nu aia cu cozonacul trandafir.
Pentru umplutura fierbeti nucile in lapte si lasati-le la uscat, sunt mai delicioase. Ouale mariti cantitatea de la 10 la 12, iese mai bun cozonacul....
24-12-2008 12:09 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
comisaru Offline
Stairways to Heaven
*********

Posts: 5,300
Joined: Mar 2008
Reputation: 16
MyMood: Vilified

 
Thanks Received: 622 in 470 posts
Thanks Given: 262
 
Post: #10
RE: Retete cozonaci
(24-12-2008 12:09 AM)thor Wrote: Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock themCe ma distreaza la link-ul pus de tine e ca poza e de la un cozonac trandafir, iar reteta e redusa pentru niste cozonaci moldovinesti adevarati. Oricum e un amestec de retete (se vede si din ingrediente si ce spune la amestec si din timpii de preparere). Si frumos ar fi sot o poza ca a ta si nu aia cu cozonacul trandafir.
Pentru umplutura fierbeti nucile in lapte si lasati-le la uscat, sunt mai delicioase. Ouale mariti cantitatea de la 10 la 12, iese mai bun cozonacul....
Ai dreptate ...dar e primul ei cozonac si numai daca o las sa experimenteze singura invata .ca inspiratie a mai avut si cartea lui Sanda Marin.
Maine o asteapta sarmalele de facut .Another la noi sarmalele le face fii-mea de vreo3-4 ani .
24-12-2008 01:10 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
gabriela Offline
Pufan
**

Posts: 131
Joined: Nov 2008
Reputation: 5
MyMood: None

 
Thanks Received: 37 in 28 posts
Thanks Given: 17
 
Post: #11
Cozonacii mei
Cozonac

Cantitati:
1kg. faina(cernuta or vezi note-ul de mai jos)
7 galbenusuri (large)
4 albusuri
300 gr. zahar
250 gr. unt
2 linguri ulei
lapte caldut cam 1/2 L (cit cere) caldut=cit sa fie placut la mina
1 lingura rom,coaja rasa de la o lamiie,1 plic zahar vanilat
1 lingurita de sare
50 gr. drojdie proaspata (sau 5 lingurite drojdie uscata)+2 lingurite zahar si cam ½ cup faina+cam ½ cup lapte

Foarte important: toate ingredientele sa fie la temperatura camerei(faina,zahar,oua,mirodeniile,drojdia),iar faina eu folosesc Robin Hood enriched&presifted all purpose flour (enrichie&pretamisee farine tout usage)
Intre timp pui la topit untul dar topit doar decit cit sa poata curge chiar poate sa ramina bucatele moi cremoase in el,cu atit mai bine.Daca ti untul de seara pina a doua zi in bucatarie si il pui intr-o cratita pe marginea sobei sa-l inmoaie doar cit sa curga cam ca o smintita mai subtire.
Umplutura:
Ptr. umplutura cu nuca eu macin nuca s au cumpar gata macinata si adaug zahar dupa gust.Nu adaug lapte ci folosesc umplutura asa uscata.Lasa cozonacul sa creasca mai usor decit daca umplutura este umeda.
Ptr. umplutura cu mac la 200 gr. de mac macinat se adauga 200 gr. de zahar si cam 1/2l lapte.Se amesteca macul cu zaharul.Se pune la fiet laptele si cind a inceput sa fiarba se toarna macul peste lapte si se amesteca pin aincepe sa se formaze o pasta daca este nevoie se mai poate adauga cam inca 200 ml de lapte.Se adauga vanile si stafide la alegere.Se lasa pasta la racit si se umple cozonacul numai cind este racita bine.Deci cel mai indicat este sa faci macul inainte de a incepe sa faci alautul ca el sa se raceasca la temperature camerei.Nu il racesti in frigider.
Cozonacul il mai poti umple cu rahat si stafide.Stafidele le inmoi in sirop de apa cu zahar si adaugam rom dupa gust.Le lasam sa se inmoaie bine inainte de a umple cozonacul cu ele.
Optional poti pune hot chocolate powder asa uscata la umplutura de nuca si la cea de rahat si stafide.deci presari powderul prima data dupa care umplutura.

Cintarim,pregatim totul ca atunci cind incepem sa le avem toate asezare,cintarite,separate,gata doar sa le adaugam.
Se face o plamadeala/dospeala din 50 gr. drojdie +½ cup lapte caldut,se amesteca bine pina se face o pasta f.f. subtire dar omogena.Adaugam zaharul;batem bine cu ajutorul unei furculite si vom vedea ca se formeaza basicute de aer si asta-i semn bun,dupa care adaugam treptat faina,ca sa nu cumva sa se formeze cocoloase.Adaugam faina pina ce se formeaza o pasta omogena,dar mai subtire decit smintina,subtire cit sa curga.
Se presare faina deasupra si se lasa la crescut la loc cald sau in raza de soare.Eu plamadeala o fac intr-un castron de sticla si cind o pun la crescut o bag intr-o punga de plastic,in felul asta o feresc de current,plus ca punga de plastic conserva si caldura.Mie imi creste palmadeala cam in 5 min.Creste in volum cam de 2 ori mai mult decit era initial.Deci asigurate ca ai castronelul suficient de mare,altfel iti da pe afara.

Intre timp punem faina intr-un caston/lighean(care a stat si el la temperature camerei),adaugam sarea si le amestecam usor,dupa care le lasam asa.
Frecam bine gablenusurile cu zaharul(eu folosesc mixerul de mina) pina se formeaza o pasta cremeoasa(probabil ca ia cam 2-3 min),care se deschide la culoare.
Batem bine si albusurile pina se intaresc.
Intre timp plamadeala a crescut,o luam si o turnam in mijlocul fainii si incepem sa o amestecam plamadeala cu faina,in miscare circulara in jurul plamadelii ,luind cite putin din faina.Eu folosesc stand up mixer si imi este mult mai usor sa creez aceasta miscare,dar merge si cu mina lafel de bine doar ca cere mai multa energie.
Incepem si adaugam crema de galbenusuri,amestecind continue pina o incorporam pe toata.Adaugam putin lapte caldut(cam jumatate din cantitate) continuind sa amestecam aluatul.Adaugam incet albusurile batute,pina le incorporam si pe ele in aluat.Adaugam uleiul, mirodeniile(romul,vanilia,coaja de lamiie) si continuam sa batem aluatul luind de pe margini si aducindu-l in mijloc.Aceasta miscare este f. importanta.In felul asta aducem aer in aluat.
Cind ai terminat toate astea de incorporat in aluat incepi si aduagi putin cite putin untul topit.Si pe el in adaugi treptat ca pe celelalte ingrediente,putin cite putin,incet si nu-l grabi.Aluatul de cozonac nu merge grabit,trebuie sa ai rabdare cu el,sa iubesti ce faci caci el simte energia ta.De asta nu creste la toata lumea lafel.Cozonacului trebuie sa-I dai iubire,daca nu ai pasiune,mai bine nu-l faci.Acum inapoi la tehnica de framintat.
Intotdeauna adunam aluatul de pe margini si il impingem cu podul palmelor in mijloc.Cu cit ridici mai sus marginile si pui in mijloc cu atit aduci mai mult aer in aluat.
Eu am renuntat demult sa abuzez aluatul,asa cum altii il iau si il trintesc de masa,aluatul de cozonac este gingas si trebuie tratat ca atareEste prietenul tau ,nu dusmanul tau,dar cere sa fie mult framintat,miscat in permanenta,acel aer de care vorbeam mai sus este secretul.
Reteta originala spune ca termini untul de adaugat si mai complectezi cu laptele ramas.
Eu le pun alternativ.Dupa ce pun cam jumatate din unt incep sa adaug putin lapte caldut ,pe urma pun unt topit si iarasi lapte caldut si iasari unt,pina termint totul de adaugat.O sa avem un aluat putin mai tare decit la pizza,dar f. placut la mina.
Important de stiut:untul intareste alautul iar laptele in subtiaza.daca ai pus tot untul si alautul ti se pare cam subtire,nu mai adaugi unt ci adaugi probabil max 1 cup de faina,dar si faina asta o pui treptat.
Cind am terminat,punem aluatul intr-un lighean in cazul in care intre timp l-am scos si l-am lucrat pe masa,punem o mina de faina peste aluat si il acoperim cu folie de plastic si un prosop curat si il lasam la crescut la loc cald si fara current.Eu il bag cu ligheanul in punga mare de plastic il acoper cu o paturica si il pun la crescut pe dulat in bucatarie sau pe scaun/pat linga geam la soare.Depinde de vreme,dar musai in punga de plastic.Astfel il protejezi si de current si conserva caldura mai bine.
Important in bucatarie sa fie cald,geamuriel inchise deci san u fie current si daca se poate sa pastrezi aceasi viteza la framintat,nu se framinta f. repede ,eu la mixer il fac pe prima viteza,ca sa aibe timp sa ia aer mai mult.Si cidn ie gat ail scot pe masa si il mai framint putin cu mina sa simta iubirea mea.Ne povestim putin dupa care-l las sa se odihneasca.
Il lasi la crescut intre 1 si max.2 ore el creste si musai isi dubleaza volumul.Daca drojdia ie buna,cozonacul creste in 45-60 de min.Chiar daca la 45 de min el este crescut il lasi pian la o ora sa stea la crescut.
Din 1 kg. de faina faci 2 cozonaci mari ca in Romania sau cam 4 in tavi de aici din Canada.
Intre timp pregatesti tavile unse cu unt si tapetate cu faina,excesul de faina il aruncam.Preincalzesti cuptorul la 375 grade si pregatesti polita de copt la jumatatea inaltimii din cuptor,undeva la mijloc.
Deci in functie de marimea tavilor imparti aluatul.Daca ai 4 tavi mici il imparti in 4 bucati si lucrezi cu fiecare bucata separat lasing restul inca la crescut.
Acest ¼ din alaut il rupi in doua si lucrezi cu o jumatate de parte.O intinzi usor cu mina pe masa de lucru care o pregatesti cu faina sa nu se lipeasca aluatul.Cu un sucitor intinzi usor o foaie putin mai lunga decit tava si lata cam de 2 ori cit latimea tavii.O umpli cu umplura la alegere si o rulezi ca pe un sul.Umplutura trebuie sa copere complet foaia de aluat.Cind ai terminat cu prima foaie o iei pe a doua si procedezi lafel.Cind le ai pe amindoia gata rulate,le pui paralel una linga alta,perpendicular pe pozitia ta,le rasucesti putin la capatul de sus (cel mai indepartat de tine) dupa care incepi si le implestesti in doua,inchizind lafel si endul de jos dinspre tine.Iei impletitura formata si o asezi in tava.In felul asta procedezi si cu restul de aluat ramas.
Dupa ce termini cu totul ,lasi cozonacii inca vreo jumatate de ora la crescut ,dar tot asa acoperiti cu prosop si la loc cald.
Intre timp iei un ou intreg si il bati bine ,iar cind cozonacii sunt gata sa-i bagi in cuptor ii ungi cu acest oul si presari zahar deasupra lor.Ii bagi la cuptor si ii acoperi cu o foaie de hirtie ceruita.Aceasta foaie o sa-I protejeze in cazul in care cuptorul este prea iute.
Dupa cam 10 min cobori temperature la 350 si ii coci cam 45 de min sau cit cer ei.Ii testezi daca-s copti cam dupa 45 de min cu ajutorul unui pai sau a unui betigas de facut friganele.
Daca paiul sau betigasul iese destul de uscat ,atunci cozonacii sunt gata ,daca simti ca mai este aluat necopt pe betingas il mai lasi vreo 8-10 min dupa care il testezi iarasi.Testarea lor o faci in cuptor,nu ii scoti afara.Incerci sa bagi betigasul cit mai spre mijloc si chiar in diagonala.
Nu uita ca din cauza umpluturii batigasul nu o sa iasa niciodata perfect uscat.
Cind sunt gata ii scoti din cuptor ii asezi pe masa culcati pe laterala si ii lasi asa cam 10 min dupa care incerci sa-I scoti din tava.Ei ar trebui sa aisa destul de usor prin scuturarea tavii.Cind i-ai scos ii asezi pe masa pe un prosop curat dar tot pe o parte si ii lasi asa pina se racesc.Nu incerca sa tai cozonacul cald,eventual rupi din el dar nu il tai cu cutitul pina nu se raceste.

Pofta buna.

As fi pus si foto dar nu ma descur sa le insert in text si atunci va dau link unde puteti vedea cozonacii pe alt site ,daca imi este permis.
Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock them si intri la for her/joy of cooking
si poate intre timp thor ma invata si pe mine cum sa insert foto in text.Eu nu sunt experta in computers deci cam tb. sa mi se dea mura-n gura. sorry
(This post was last modified: 07-01-2009 12:08 PM by gabriela.)
07-01-2009 12:07 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Thank given by Cautatoarea de Aur
incognito Offline
Super Member
********

Posts: 2,521
Joined: Jul 2008
Reputation: 14
MyMood: Question

 
Thanks Received: 645 in 418 posts
Thanks Given: 812
 
Post: #12
RE: Retete cozonaci
(23-12-2008 11:57 PM)another Wrote: Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock themfoarte bine ca maine , poimaine se marita si nu stia sa faca cozonaci.
Sarmale stie sa faca ?

Si ce-are daca n-ar sti sa faca!
Ca doar nu pui clauza in contractul de casatorie "sa stie sa faca cozonaci si sarmale"
07-01-2009 12:24 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
gabriela Offline
Pufan
**

Posts: 131
Joined: Nov 2008
Reputation: 5
MyMood: None

 
Thanks Received: 37 in 28 posts
Thanks Given: 17
 
Post: #13
RE: Retete cozonaci
                                   
07-01-2009 09:40 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Thank given by thor, Cautatoarea de Aur
emilia Offline
Stairways to Heaven
*********

Posts: 6,203
Joined: Sep 2010
Reputation: 23
MyMood: sunshine

 
Thanks Received: 2768 in 1458 posts
Thanks Given: 2839
 
Post: #14
RE: Retete cozonaci
framantat cu robotul, il puteti pune de doua si chiar trei ori sa iasa pufos...

<font color="DarkRed"><strong>Links in this message are blocked to guests. Please <a href="./member.php?action=login">Login</a> or <a href="/member.php?action=register">Register</a> to unblock them</strong></font>

si ce a fost postat mai sus, eu nu am incercat dar cred:

..."Pentru umplutura fierbeti nucile in lapte si lasati-le la uscat, sunt mai delicioase..."
(This post was last modified: 21-12-2011 12:57 AM by emilia.)
21-12-2011 12:52 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
another Offline
You should see a shrink
**********

Posts: 8,328
Joined: Nov 2008
Reputation: 16
MyMood: None

 
Thanks Received: 727 in 554 posts
Thanks Given: 129
 
Post: #15
RE: Retete cozonaci
deci prin arges nu se pun prea multe oua in cozonac. insa exista o alta reteta, pandispan, in care se pun oua la greu.
chestia este ca unii oameni nu suporta bine ouale. cine suporta, mananca pandispan cine nu, mananca cozonac.
21-12-2011 09:59 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
emilia Offline
Stairways to Heaven
*********

Posts: 6,203
Joined: Sep 2010
Reputation: 23
MyMood: sunshine

 
Thanks Received: 2768 in 1458 posts
Thanks Given: 2839
 
Post: #16
RE: Retete cozonaci
(21-12-2011 09:59 AM)another Wrote: Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock themdeci prin arges nu se pun prea multe oua in cozonac. insa exista o alta reteta, pandispan, in care se pun oua la greu.
chestia este ca unii oameni nu suporta bine ouale. cine suporta, mananca pandispan cine nu, mananca cozonac.

Mama facea pandispan....la cozonac cu cat sunt mai multe oua cu atat e mai bun.
21-12-2011 10:02 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
GIGIbulan Offline
Super Member
********

Posts: 3,133
Joined: May 2008
Reputation: 31
MyMood: Suspicious

 
Thanks Received: 2150 in 941 posts
Thanks Given: 283
 
Post: #17
RE: Retete cozonaci
(21-12-2011 09:59 AM)another Wrote: Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock themdeci prin arges nu se pun prea multe oua in cozonac. insa exista o alta reteta, pandispan, in care se pun oua la greu.

Ca o curiozitate, cine nu stie inca, numele de pandispan vine de la frantuzescul: PAIN D'ESPAIGNE care inseamna paine spaniola.
Englezii (sau cel putin Nord Americanii) i-au spus POUND CAKE, pentru ca reteta de baza cuprinde: 1lb eggs, 1lb sugar, 1lb flour.
Unii ii mai spun si SPONGE CAKE. (Cunoscatorii stiu de ce)

Quote:Note that there are similar types of sponge cakes named after the same fashion, in French: Pain d'Espagne, in Italian: Pan di Spagna, in Portuguese: Pão de Espanha, in Bulgarian: пандишпан, in Greek: Pantespani, in Turkish: Pandispanya (Castile is a former kingdom of Spain comprising its central provinces, thus Pain d'Espagne and other variants are quasi-synonymous to "bread from Castile").
(This post was last modified: 21-12-2011 12:35 PM by GIGIbulan.)
21-12-2011 12:30 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Thank given by emilia
admin Offline
Master of the Board
*******
Administrators

Posts: 7,312
Joined: Mar 2008
Reputation: 16
MyMood: Busy


Thanks Received: 635 in 266 posts
Thanks Given: 367
 
Post: #18
RE: Retete cozonaci
(21-12-2011 09:59 AM)another Wrote: Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock themdeci prin arges nu se pun prea multe oua in cozonac. insa exista o alta reteta, pandispan, in care se pun oua la greu.
chestia este ca unii oameni nu suporta bine ouale. cine suporta, mananca pandispan cine nu, mananca cozonac.

Mai si pe astea le stii bine de tot.
La Pandispan se pun albusuri de oua si se bat spuma, la cozonac se pun mai multe galbenusuri si NU se bat spuma.
21-12-2011 12:42 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
admin Offline
Master of the Board
*******
Administrators

Posts: 7,312
Joined: Mar 2008
Reputation: 16
MyMood: Busy


Thanks Received: 635 in 266 posts
Thanks Given: 367
 
Post: #19
RE: Retete cozonaci
(21-12-2011 12:52 AM)emilia Wrote: Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock themframantat cu robotul, il puteti pune de doua si chiar trei ori sa iasa pufos...



si ce a fost postat mai sus, eu nu am incercat dar cred:

..."Pentru umplutura fierbeti nucile in lapte si lasati-le la uscat, sunt mai delicioase..."
A facut cineva aluatul la masina de paine? Daca da, poate sa ne impartaseasca modalitatea de obtinere. Sincer sa fiu as face niste cozonaci, insa m-am cam saturat de orele de framantat si as sari peste faza asta folosind masina de paine.
21-12-2011 12:48 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
GIGIbulan Offline
Super Member
********

Posts: 3,133
Joined: May 2008
Reputation: 31
MyMood: Suspicious

 
Thanks Received: 2150 in 941 posts
Thanks Given: 283
 
Post: #20
RE: Retete cozonaci
(21-12-2011 12:48 PM)admin Wrote: Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock themA facut cineva aluatul la masina de paine? Daca da, poate sa ne impartaseasca modalitatea de obtinere. Sincer sa fiu as face niste cozonaci, insa m-am cam saturat de orele de framantat si as sari peste faza asta folosind masina de paine.
In ultimii doi ani numai asa l-am facut si iese destul de bine.
Reteta este simpla.
Se aduc toate componentele la temperatura camerei. In functie de capacitatea masinii de paine se portioneaza proportional toate ingredientele.
Se bat galbenusurile bine cu mixerul. Se amesteca pana la dizolvare zaharul in lapte si se pune in masina de paine.
Masina de paine se seteaza pe un program ce incepe amestecarea imediat. De regula, programul asta este cel de "paine rapida". eventual se poate incerca si programul de "dough" dar la masinile pe care le-am avut eu, amestecarea incepea dupa un sfert de ora de preincalzire a ingredientelor.
Peste laptele cu zahar se adauga galbenusurile batute, deasupra faina si deasupra drojdia de paine. Cantitatea de drojdie se pune cam o data jumate cat pentru paine in mod normal. Dupa ce se termina un ciclu de framantare (15 minute) se porneste iarasi masina si in timpul framantarii se adauga treptat, pana la incorporare grasimile (uleiul cu untul topit, sau numai uleiul, in functie de reteta).
Dupa ce se termina si ciclul al doilea de framantare se mai dau unul sau doua cicluri de framantare, dupa care aluatul se lasa la crescut in masina sau se poate pune in mod traditional la crescut.
De aici, totul se petrece ca si in cazul traditional: se intinde coca, se pune umplutura, se ruleaza, se impleteste, se aseaza in tavi la crescut, apoi se coc.
Personal recomand cu caldura "drywall mud pan" ( Links in this message are blocked to guests. Please Login or Register to unblock them )de la Home Depot, care sunt de inox. Costa cam $20 dar coc cozonacii uniform, sunt usor de curatat si usor de depozitat.
(This post was last modified: 21-12-2011 01:46 PM by GIGIbulan.)
21-12-2011 01:45 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Thank given by admin, Crina
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Retete cu albusuri GIGIbulan 1 1,526 27-07-2008 08:28 PM
Last Post: broantza

Forum Jump: